تاریخ اسلام و معاصر ایران و جهان

تاریخ اسلام و تشیع
تاریخ اسلام و معاصر ایران و جهان
.....
بایگانی
پیوندها
طبقه بندی موضوعی

۱۸ مطلب در تیر ۱۳۹۸ ثبت شده است

               معرفی و نقد کتاب های: خاطرات مستر همفر و تاریخ آل سعود

حجت الاسلام عباس جعفری فراهانی

 از رهنمودهای مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای"دام ظلّه" پیرامون وهابیت:

«... مردم را به دست هایی که امروز وحدت را می شکنند، توجه بدهید. با مردم هم صریح حرف بزنید. امروز، آن دستی که آمریکا علیه وحدت تجهیز کرده، عبارت از همین دست پلید وهابیت است. این را صریح به مردم بیان کنید؛ پرده پوشی نکنید. از اوّل وهابیت را برای ضربه زدن به وحدت اسلام و ایجاد پایگاهی– مثل اسرائیل– در بین جامعه ی مسلمان ها به وجود آوردند. همچنان که اسرائیل را برای این که پایگاهی علیه اسلام درست کنند، به وجود آوردند، حکومت وهابیت و این رؤسای نجد را به وجود آوردند تا داخل جامعه ی اسلامی، مرکز امنی داشته باشند که به خودشان وابسته باشد و می بینید هم که وابسته اند. الان این سلاطینى که در بقعة الاسلام وهابی هستند، از این که به وابستگی و رفاقت و طرف داری خودشان از سیاست های دشمنان اسلام – یعنی آمریکا – تصریح کنند، ابایی ندارند و آن را پوشیده نمی دارند. اگر کسی بگوید شما با آمریکا مخالفید بدشان می آید! اگر کسی بگوید شما با آمریکا موافق و همدست هستید، بدشان نمی آید! ...».

     (سخنرانی در دیدار گروهی از روحانیون و ... حوزه های علمیه اهل سنت، تاریخ 1368/5/10)

اشاره:

در باره این که آیا محمد بن عبدالوهاب (مؤسس فرقه وهابیت) تحت تأثیر استعمارگران و اجانب، آراء و پندارهاى خود را مطرح کرده است یا خیر، آیا فرقه وهابیت را استعمار انگلستان و استکبار جهانی تأسیس و راه اندازی کرده است، بحث هاى مختلفى مطرح است. در این زمینه دو کتاب، یکى با عنوان فارسى «خاطرات مستر همفر» و دیگرى با عنوان «تاریخ آل سعود» از فردى به نام مستعار «ناصر السعید» موجود مى باشند. در این نوشتار کوتاه به بررسى و نقد این دو کتاب مى پردازیم: کتاب اول، که با عنوان «مذکّرات هِمفر» براى نخستین بار در بیروت، توسط مترجم ناشناس لبنانى (مخفف د. ج، ح) از زبان فرانسوى (بدون اشاره به زبان اصلى، انگلیسى) به عربى ترجمه و در مجموعه اى منتشر نمود؟!(ترجمه فارسى آن نیز مکرّر در ایران و سایر کشورها چاپ شده) سخنانى آمده است. از جمله محمد بن عبدالوهاب و محمد بن سعود را متهم به ارتباط با انگلستان مى کند!؟. البته سخنان دیگرى هم در آن آمده که به دلیل اهمیت آن، ابتدا مرورى کوتاه به مطالب کتاب نموده و در پایان آن را نقد مى کنیم. در کتاب دوم، که با عنوان «تاریخ آل سعود» تألیف ناصر السعید منتشر شده، نویسنده، خاندان آل سعود و محمد بن عبدالوهاب را به یهودی بودن متهم می کند. نقد این کتاب نیز در ادامه می آید. امروز برای همگان (مسلمانان و غیر آنها) روشن شده است که افکار، ایده ها و عملکرد و فعالیت های این فرقه منحرف از روی جهل، نادانی و برداشت های انحرافی از دین (قرآن و تاریخ و حدیث) و به طور کامل در خدمت دنیای غرب و استکبار جهانی و استفاده آنها در ایجاد تفرقه و درگیری و جنگ و خون ریزی میان مسلمان ها (اهل سنت و پیروان شیعه) می باشد.

1-کتاب خاطرات مستر همفر (همفری)

فصل اول

مستر همفرى(Mr.Humphre/y) مى نویسد: «مدت ها بود که دولت بریتانیاى کبیر، به موضوع نگهدارى مستعمرات و پابرجایى امپراتورى بزرگ خود مى اندیشید; اکنون وسعت این امپراطورى تا بدان جا رسیده که منظره طلوع و غروب خورشید را در دریاهاى آن مى توان دید، با اینهمه، جزیره بریتانیا در مقایسه با مستعمرات بی شمارش، مانند سرزمین هاى هند، چین، کشورهاى خاورمیانه و نقاط دیگر، بسیار کوچک به نظر مى رسد. از سوى دیگر، استعمار بریتانیا در همه این سرزمین ها یکسان نیست. در بعضى ممالک ظاهراً اداره امور در دست مردم آن جاست، اما سیاست فعال مستعراتى به صورت کامل، در آن نقاط انجام مى شود و چیزى نمانده که استقلال ظاهرى این کشورها، نیز نابود شود و از هر جهت تابع بریتانیا گردند. بنابر این بر ما لازم است که در چگونگى اداره مستعمرات خود دوباره اندیشه کنیم و مخصوصاً به دو نکته توجه لازم را مبذول نماییم:

1ـ اتخاذ تدابیرى به منظور تحکیم نفوذ دولت امپراطورى بریتانیا، در مناطقى که اکنون به صورت کامل مستعمر این کشورند.

2ـ تنظیم برنامه هایى براى به چنگ آوردن و در اختیار گرفتن سرزمین هائی که هنوز کاملاً در دام استعمار نیفتاده اند.

وزارت مستعمرات انگلیس براى اجراى برنامه هاى ذکر شده، احساس ضرورت مى کرد تا به هر یک از این مناطق (مستعمره یا نیمه مستعمره) هیأت هایى براى جاسوسى و کسب اطلاعات لازم گسیل دارد.

خوشبختانه مرا (همفرى)، که از ابتداى اشتغالم در وزارت مستعمرات، وظیفه خود را به خودى انجام داده ام و مخصوصاً در مأموریت رسیدگى به امور «کمپانى هند شرقى» که ظاهراً مسئله اى بازرگانى و در واقع جاسوسى بود، به سبب خوش خدمتی هایم، موقعیت خوبى داشتم، مأموریت پیدا کردم. در آن زمان دولت انگلیس، خیالش از هندوستان آسوده بود. زیرا کشمکش هاى قومى، نژادى، دینى و فرهنگى، فرصت شورش علیه سیطره و نفوذ انگلیس نمى داد ... .

ما، با وجودى که با بیمار دیگر یعنى دولت عثمانى، چندین قرارداد به سود خود امضا کرده بودیم، اما پیش بینى کارشناسان وزارت مستعمرات آن بود که این امپراطورى در کمتر از یک قرن به کلى سقوط خواهد کرد.

ما هم چنین با دولت ایران، قراردادهاى سرى متعددى امضا کرده بودیم و مأموران ما در ممالک اسلامى زیر نفوذ عثمانی ها و در ایران، همچنان به کار خود سرگرم بودند و با این که در راه هدف هاى دولت انگلیس، موفقیت هایى به دست آورده بودند و در ترویج فساد ادارى و رشوه خوارى و تهیه وسایل خوش گذرانى پادشان با زیبارویان تا حدودى بنیان این حکومت ها را بیش از پیش متزلزل ساخته بودند، اما به دلایلى که اشاره خواهیم کرد، از نتایج ضعفِ حکومت هاى عثمانى و ایران به سود خود، چندان مطمئن نبودیم. مهم ترین دلایل عبارت بودند از:

1ـ نفوذ معنوى اسلام در مردم این نواحى که از نیرومندى و ثبات کامل برخوردار بود و مى توان گفت: یک مسلمان عادى از نظر مبانى اعتقادى، با یک کشیش مسیحى رقابت مى کرد. اینان به هیچ عنوانى دست از دین بر نمى داشتند. در بین مسلمانان، پیروان مذهب تشیع که در سرزمین ایران سکونت داشتند از جهت عقیده و ایمان استوارتر و طبعاً خطرناک ترند[!].

2ـ دین اسلام، بنا بر سوابق تاریخى، دین زندگى و آزادى است و پیروان راستین اسلام به آسانى، تن به اسارت و بندگى نمى دهند. غرور عظمت هاى گذشته به گونه اى بر وجودشان حاکم است که حتى در این دوران ناتوانى و سستى هم دست از آن بر نمى دارند و حکومت هاى مسلمانان در عثمانى و ایران نیز علیرغم اختلاف هاى اعتقادى از دوراندیشى و هوشیارى بالایى برخوردار بودند، اگر چه در نهایت ضعف قرار داشتند.. .

3ـ علماى اسلام نیز سبب نگرانى ما بودند؛ مفتیان سنّى مذهب و مراجع تشیع در مصر، عراق و ایران، هر کدام مانع بزرگى در برابر مقاصد استعمار ما جلوه گرى مى کردند ... . اگر چه اهل سنت به اندازه شیعیان، از علماى خود وحشت نداشتند و مى بینیم که در قلمرو عثمانى ها، میان سلطان و شیخ الإسلام، همیشه روابط حسنه برقرار بوده و نفوذ معنوى علما تقریباً به نفوذ سیاسى حکّام، پهلو مى زده است. اما در مناطق شیعه نشین، مردم به علماى خود، بیشتر از پادشاهان علاقه مند بودند... و این باعث نگرانى ما بود. اگرچه نومیدى به دل راه نمى دهیم، زیرا از روحیه خوب و صبر و شکیبایى بسیار بهره مندیم... . اگرچه حاصل تلاش و زحمت ما، در آینده اى بسیار دور نتیجه بدهد. مسیحیت پس از سیصد سال (با زحمت زیاد و شهادت عیسى [!]) به نتیجه رسید و عالم گیر شد. و... من در کتاب «به سوى ملکوت مسیح» نتایج یک کنفرانس مرکب از نمایندگان عالى رتبه بریتانیا، فرانسه و روسیه را آورده ام.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ تیر ۹۸ ، ۱۴:۴۴
عباس جعفری (فراهانی)

صرح حجة الإسلام جعفری فراهانی: إن الأعداء خاصة النواصب والوهابیة طرحوا شبهات عدیدة حول أبی طالب (ع)، وبناء علیه، فأحد أهداف هذا المؤتمر إزالة الشبهات ورفع الغموض عن شخصیته (ع) وتقدیم إجابات منطقیة وقویة علیها.

المؤتمر الدولی لأبی طالب(ع)

وفقا لما أفادته وکالة أهل البیت (ع) للأنباء ـ ابنا ـ صرح أمین اللجنة العلمیة للمؤتمر الدولی لأبی طالب (ع)؛ حامی الرسول الأعظم (ص): أحد أهم أهداف هذا المؤتمر هو إزالة الشبهات ورفع الغموض عن شخصیته (ع) وتقدیم إجابات منطقیة وقویة بهذا الشأن.
و أشار حجة الإسلام "عباس جعفری فراهانی" إلى التقصیر الواقع فی حق شخصیة أبی طالب (ع) ومکانته المرموقة، وقال: إن شخصیة أبی طالب ـ وللأسف ـ لم تعرف عند الشیعة وأتباع أهل البیت (ع)، وبعبارة أخرى وللأسف لیست لها تلک المکانة التی ینبغی لها.
و فی ما یرتبط بأهداف هذا المؤتمر صرح سماحته: أحد أهداف هذا المؤتمر هو جمع المقالات حول شخصیة أبی طالب (ع) والذی دافع عن الشریعة وصاحبها النبی الأکرم (ص)، ومن ثم طباعة هذه المقالات بشکل کتاب، وعرضه للمجتمع خاصة الشباب للکشف عن شخصیته (ع). 
کما صرح حجة الإسلام جعفری فراهانی: وفضلا عن ذلک، فإن الأعداء خاصة النواصب والوهابیة طرحوا شبهات عدیدة حول أبی طالب (ع)، وبناء علیه، فأحد أهداف هذا المؤتمر إزالة الشبهات ورفع الغموض عن شخصیته (ع) وتقدیم إجابات منطقیة وقویة علیها.
و تابع: إن منجزات هذا المؤتمر یتم تقدیمها إلى أهل السنة، وذلک بأشکال مختلف ککتاب أو مقاطع فیدیویة؛ لتصل إلى عامة الناس.
وأضاف: وصلت حتى الآن ما لا یقل عن 30 مقالة إلى أمانة المؤتمر حتى تناقش فی اللجنة العلمیة.
والجدیر للذکر، سینعقد "المؤتمر الدولی لأبی طالب ناصر الرسول الأعظم (ص)" برعایة "المجمع العالمی لأهل البیت (ع)" وبمشارکة "العتبة الحسینیة المقدسة"، و"ومؤسسة أبی طالب (ع) للبحث والنشر"، و"المجمع التقریب بین المذاهب الإسلامیة"، و"المعهد العالی للعلوم والثقافة الإسلامیة"، و"جامعة المصطفى (ص) العالمیة"، و"مرکز الحوزة العلمیة لتعلیم اللغات"، و"جامعة أهل البیت (ع) الدولیة"، و"مؤسسة التراث النبوی الثقافیة"، و"مرکز دراسات الذریة النبویة"، و"مؤسسة القاسم بن الحسن (ع) الثقافیة والدینیة"، و"مؤسسة أبناء الرسول (ص) الثقافیة والفنیة"، وعدد من المؤسسات الدینیة، والثقافیة.

وسینعقد "مؤتمر عام للشعر حول أبی طالب (ع)"، وذلک على هامش برامجات هذا المؤتمر.

https://ar.abna24.com/special-issue/conference-abu-talib/5973

http://www.taghribnews.com/ar/news/417121

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ تیر ۹۸ ، ۱۴:۰۵
عباس جعفری (فراهانی)

هر فرد ایرانی نام «فراهان» را می شنود به یادنام آوران ادبیات و سیاست مداران اسلام شناس و ضد استعماری چون قائم مقام فراهانی و میرزا تقی خان امیرکبیر می افتد. لغت شناسان فراهان را فشرده واژه فراهامون می دانند.
شهرستان فراهان سرزمینی که از یکسر به خورهه و از سویی به تفرش و از سوی دیگر به کمیجان کشیده شده بود فراهان نامیده می شد. فراهان در سده نخستین هجری قمری از متعلقات همدان بوده و مردم بومی آن پیرو آئین زرتشت بودند  آتشکده آذرگشنسب تا سال 282 هجری قمری در روستای فردقان می سوخته تا اینکه در زمان خلافت خلیفه دوم توسط مالک بن عامر اشعری مسلمان شدند. 
فراهان در عهد ساسانیان خوش آب و هوا و شامل 360 پارچه روستا می شده است. فراهان تا پیش از سال 1316 از توابع شهرستان قم بود و بعد از آنکه ساطان آباد عراق به شهرستان اراک تبدیل شد فراهان جزء شهرستان اراک شد و در سال 1342 بعد از اینکه تفرش به شهرستان ارتقا یافت فراهان به دو بخش به فراهان سفلی تابع بخش مرکزی اراک و فراهان علیا تقسیم شد در تغییراتی که در سالهای 1366 و 1372 رخ داد تعداد 15 روستای دیگر از فراهان جدا و به شهرهای کمیجان و اراک ملحق گردید و در سال1389 با مرکزیت فرمهین با جمعیت 26 هزار نفر دو بخش و 53 روستا بعنوان شهرستان فراهان هویت مستقل پیدا کرد. 
ادامه در لینک زیر

https://www.yjc.ir/fa/news/3998815/%D8%B4%D9%87

https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B4%D9%87

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/06/26/1514181

https://markazitourist.ir

http://www.citypedia.ir/%d8%b1%d9%88%d8%b3

نقشه شهرستان فراهان

http://farahan.ostan-mr.ir/%D9%86%D9%82

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ تیر ۹۸ ، ۱۲:۲۷
عباس جعفری (فراهانی)

لینک متن هفته نامه 

http://www.icro.ir/uploads/%D8%B1%D8%B5%D8%AF_97.pdf

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ تیر ۹۸ ، ۰۹:۲۰
عباس جعفری (فراهانی)

‌ به گزارش خبرگزاری اهل‌بیت(ع) ـ ابنا ـ مدینه برای شیعیان همواره با غربت و حزن بغض آلودش شناخته می شود اما در غرب حرم نبوی (ص) و در منطقه نخاوله که از محله های شیعه نشین این شهر است نخلستانی منتسب به امام حسن (ع) و معروف به حسینیه شیعیان دیده می شود که در و دیوار آن رنگ و بوی اهل بیت (ع) دارد.

این نخلستان که در واقع باغی خرم و زیباست و چاه آبی پرآب را در میان دارد‏ نسل به نسل به دست شیعیان امروز مدینه النبی(ص) رسیده است.

این نخلستان را رهبر فقید شیعیان مدینه « شیخ محمد بن علی العمری» خریداری و به عنوان مرکزی برای فعالیت شیعیان این شهر بنا کرده است.

برخی بر این باورند چاه آب و نخیلات موجود در این باغ زیبا یادگاری از دوران امام علی (ع) و امام حسن (ع) است.

گروه هایی از شیعیان سایر کشورها مانند ایران و عراق و لبنان و ... در مدت حضور خود در مدینه النبی به این حسینیه می روند و برای ساعاتی به دور از هرگونه مانع تراشی و ممانعت به ذکر ادعیه می پردازند.

یک خانم عراقی که از این فضای زیبای شیعی به وجد آمده بود گفت: فکرش را هم نمی کردم که در مدینه چنین محیطی زیبا و آرامبخش وجود دارد.

جمعی از ایرانیان نیز در یکی از سراهای این باغ بزرگ به صورت جمعی در حال قرائت دعا بودند.

شیعیان مدینه نیز با چای و خرمای نخلستان امام حسن (ع) از هم کیشان خود پذیرائی می کردند.

جویبارهای روان با صدای دلنشین آب که از دو حوض آبی رنگ میانه باغ سرچشمه می گرفتند حال و هوای خاصی به این مرکز بزرگ فرهنگی داده بودند.

اسامی ائمه اطهار علیهم السلام بر در و دیوار این حسینیه نصب شده بود و در نمازخانه بزرگ آن مناسبت های مذهبی برگزار می شد.

برغم گذشت چند روز از میلاد حضرت ثامن الحجج علی ابن موسی الرضا (ع) هنوز دکوری که معلوم بود برای شب میلاد آماده و جشنی برگزار شده بود‏ در گوشه ای از نمازخانه این حسینیه وجود داشت.

لینک تصاویر و فیلم

https://fa.abna24.com/news/%d8%a7%

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ تیر ۹۸ ، ۰۸:۱۰
عباس جعفری (فراهانی)

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین احمد واعظی در این مراسم اظهار داشت: این پژوهشگاه سال گذشته ۷۶ عنوان تولید اثر داشت و امسال نوید ۱۲۱ جلد کتاب را داده‌اند که از این تعداد قریب به ۳۰ جلد متعلق به پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌بیت(ع) است.

 
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به ثمره این آثار گفت: الگو گیری‌های فردی و اینکه این آثار دربردارنده اقوال معصومین(ع) نبوده و بیشتر بر رفتار و سیره ائمه(ع) پرداخته ازجمله ثمرات این آثار بوده که بسیاری از ابهامات تاریخی را می‌تواند پاسخ دهد.
وی قرن دوم هجری را پر از التهابات سیاسی و تنش‌های فکری دانست و ابراز کرد: بسیاری از انشعابات تاریخی به این قرن برمی‌گردد و این اعتقادات بیشتر وجه سیاسی داشته است.
واعظی ثمره اساسی و مهم این آثار را میزان استحصال از کتاب و سنت برای وجه اجتماعی زیست انسانی عنوان کرد و گفت: اینکه چگونه می‌توانیم به قرآن در زیست اجتماعی خودمان مرجعیت ببخشیم و یا چگونه می‌توانیم از سیره اهل‌بیت(ع) در مرجعیت بخشیدن به زیست اجتماعی بهره بگیریم بسیار مهم و حائز اهمیت است.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان تفاوت وجه اجتماعی با وجه فردی عنوان کرد: آنچه به‌عنوان سیره اجتماعی معصومین (ع) آمده در بافت اجتماعی و سیاسی آن زمان است.
وی افزود: امروزه اگر بخواهیم با توجه به بافت اقتصادی و سیاسی جوامع، شاخص‌های جامعه عادله را استخراج و رصد کنیم باید با توجه به شاخص‌ها این مهم را موردبررسی قرار دهیم و یک فرد فقیه و یا سیره پژوه به‌تنهایی نمی‌تواند این کار را انجام دهد و نیازمند یک کار جمعی است.

واعظی با تأکید بر اینکه برخی ثمرات بررسی عملی سیره ائمه(ع) ن یازمند برداشتن قدم‌های علمی بسیاری است، خاطرنشان کرد: امیدواریم در این راه گام‌های علمی بهتری برداریم.
یادآوری می‌شود، در پایان این مراسم، از 8 اثر جدید پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌بیت (ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی شامل: «سیره عبادی معصومین (ع) در کتاب‌های چهارگانه شیعه»، «سیره اقتصادی معصومین (ع) در کتاب‌های چهارگانه شیعه»، «سیره فرهنگی و اجتماعی ائمه معصومین (ع) در کتاب‌های چهارگانه شیعه» و «سیره نظامی معصومان (ع) در کتاب‌های چهارگانه شیعه» از آثار حجت‌الاسلام علی‌اکبر ذاکری خمی، «درآمدی بر سیره معصومان (ع) در فقرزدایی» از حجت‌الاسلام محمدحسین علی‌اکبری، «سیره معیشتی معصومان (ع)» از حجت‌الاسلام یدالله مقدسی و «زندگی فرهنگی سیاسی شلمغانی؛ از استقامت تا انحراف» از حجت‌الاسلام محمدتقی ذاکری، رونمایی شد.
      
لینک خبر و تصاویر
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۴ تیر ۹۸ ، ۱۴:۱۱
عباس جعفری (فراهانی)

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: در طول تاریخ اسلام ائمه اطهار(علیهم السلام) همواره سرآمدان علم و دانش بودند و در برهه های مختلف و با افراد متعدد از ملل گوناگون مواجه داشته و به مناظره پرداخته و سؤالات آنان پاسخ گفته اند به گونه ای که ارباب مذاهب و عموم مردم از گستردگی علمی آن بزرگواران همواره در بُهت و تعجّب فرو رفته اند. در این میان با وجود دارا بودن و اشراف اهل بیت(ع) به تمام علوم،‌ امام رضا(ع) به عالم آل محمد(ع) شهرت یافتند. برای بررسی این مسئله با حجت الاسلام «عباس جعفری فراهانی» به گفت وگو پرداخته ایم که حاصل آن را می خوانید:

*به عنوان نخستین پرسش در مورد عالم آل محمد بودن امام رضا(ع) و رویکردی که حضرت نسبت به مسایل علمی و مباحثات داشتند توضیح بفرمایید.

 امام رضا(ع) به عنوان یکی از حجت های الهی و از فرزندان پیامبر اکرم(ص) از علم و دانش فراوانی برخوردار بود. در واقع همچون دیگر اعضای خاندان عصمت و طهارت(ع) دارای علم لدنّی بودند که از سوی خداوند و از طریق جدشان حضرت رسول خدا(ص) در وجود آنان به ودیعه گذاشته شده بود.

 یکی از مواردی که در مورد ثامن الحجج(ع) مطرح است اینکه حضرت مجبور به هجرتی بزرگ شدند و به دستور مامون عباسی از مدینه خارج و به مرو کشانده شدند، با این وجود امام نه تنها در طول مسیر که بعد از حضور در خراسان نیز با رؤسا، رهبران و اندیشمندان مختلفی به بحث و گفت وگو پرداختند.

در کتاب های مختلف تاریخی از جمله «احتجاج» و «عیون اخبار الرضا»، بحث مناظرات به شکل مفصل مطرح شده است. جریان این بود که مامون که خود را علاقه مند به علم و دانش و علوم دینی نشان می داد و البته او در میان خلفای عباسی نیز سواد قابل توجهی داشت، بحث نهضت ترجمه و تاسیس کتابخانه ها و جمع کردن رهبران مذهبی و واداشتن آنها به نوشتن و کتابت قرآن و سایر مطالبی که مورد علاقه شان بود در زمان مامون وجود داشت و بیت الحکمه ای که او به راه انداخت معروف است.

با این همه مامون هدف و نیت خوبی به امام رضا(ع) نداشت و ناچار شده بود که حضرت را ولیعهد خود اعلام کرده و از مدینه به مرو بیاورد. اما در واقع هدفش این بود که حضرت را زیر نظر بگیرد تا مبادا در مدینه و خارج از حکومت او علویان اطراف امام رضا(ع) جمع شوند.

بنابراین مامون برای آنکه بتواند کارزار متفاوتی را علیه امام رضا(ع) به راه بیندازند یک سری مناظرات و جلسات علمی به راه انداخت به خیال اینکه حضرت در این نشست ها مغلوب می شود، در نتیجه بزرگان و رهبران ادیان را دعوت کرد و دستور دارد که روز خاصی حضور یافته و با حضرت بحث کنند. زمانی که افراد حاضر شدند امام خطاب به آنان فرمود: « ... هر سوالی دارید بپرسید؟».

جاثلیق پرسید: در بارۀ نبوّت عیسی و کتابش چه عقیده داری؟ آیا منکر آن دو هستی؟

امام فرمود: من به نبوّت عیسی و کتابش و به آنچه امّتش را بدان بشارت داده و حواریون نیز آن را قبول کرده‌اند ایمان دارم و به عیسایی که به نبوّت محمّد (صلّی اللّٰه علیه وآله) و کتاب او ایمان نداشته و امّت خود را به او بشارت نداده، کافرم.

جاثلیق گفت: مگر هر حکمی نیاز به دو شاهد عادل ندارد؟

امام فرمود: آری.

او گفت: پس دو گواه عادل از غیر همدینان خود که مسیحیان نیز او را قبول داشته باشند معرّفی فرما، و از ما نیز از غیر همدینانت دو شاهد عادل بخواه. ‍

امام فرمود: اکنون کلام به انصاف راندی، آیا فردی که نزد حضرت مسیح دارای مقام و منزلتی بود قبول داری؟

جاثلیق گفت: این شخص عادل کیست؛ نامش را بگو؟

امام فرمود: نظرت در بارۀ یوحنّای دیلمی چیست؟

جاثلیق گفت: به به!! نام محبوب ترین شخص نزد مسیح را بردی!

امام فرمود: تو را سوگند می‌دهم آیا در انجیل نیامده که یوحنّا گفت: مسیح مرا به کیش محمّد (از قوم عربی) آگاه نمود و بشارت داد که بعد از او خواهم آمد و من نیز به حواریون مژده دادم و آنان به او ایمان آوردند؟

جاثلیق گفت: بله، یوحنّا از قول حضرت مسیح این طور نقل کرده و نبوّت مردی را بشارت داده و هم به اهل بیت و وصی او مژده داده، ولی معین نکرده که این ماجرا چه وقت اتّفاق خواهد افتاد و ایشان را برای ما معرّفی نکرده است تا ایشان را بشناسیم.

امام فرمود: اگر فردی که بتواند انجیل بخواند را در اینجا حاضر کنم و مطالب مربوط به محمّد و اهل بیت (علیهم السلام) و امّت او را برایت تلاوت کند آیا ایمان می‌آوری؟

جاثلیق گفت: سخن نیکی است ... . 

مناظره با جاثلیق نصرانی، نمونه ای از مناظرات آن روز امام هشتم بود. آن حضرت با رهبران مذاهب دیگر مانند رأس الجالوت یهودی، بزرگان زردتشتی، مندایی، دانشمندان مسلمان از فرقه های اسلامی و ... نیز صحبت کردند. امام رضا(ع) چنان با تسلط و کامل پاسخ دادند که افراد حاضر در جلسات از تعجب خشک شان می زد و در برابر منطق قوی و درست ایشان قدرت مقاومت نداشتند. در پایان این مناظرات، بسیاری از پرسش کنندگان تسلیم می شدند اما به دلایل خاصی نمی توانستند ابراز کنند اما گویا خود در قلب به این مسئله اعتراف می کردند که اسلام حقانیت است.

*فارغ از تاثیر این مناظرات در جامعه، به طور کلی وضعیت جامعه اسلام از نظر علمی در آن دوره چگونه بود، به هرحال اندیشه های وارداتی در آن زمان در حال ورود به جامعه بودند.

 در این دوره نهضت ترجمه و کتابت کتاب های مختلف مذهبی و دینی افزایش یافت، این حرکتی بود که از سوی مامون هدایت و حمایت می شد و سبب شده بود تا میدانی باز شود تا افراد مختلف در سطوح علمی متفاوت با یکدیگر مواجهه داشته باشند. با این وجود نوع ورود خاندان اهل بیت به مباحث علمی و جهت دهی به این سیر سبب شد تا این نهضت نظم پیدا کند و تا اندازه ای هدایت شود. گفت وگوهای امام هشتم حضرت رضا(ع) تاثیر به سزایی در تحقق این مسئله داشت. به طور کلی ائمه معصوم(ع) تلاش می کردند که مردم را به سوی مبانی قرآنی و دینی سوق دهند و آنان از گرایش به دیدگاه های ضعیف و سست از نظر عقلی و شرعی دور کنند.

*دستاورد این گفت وگوها چه بود؟

 نخست آنکه مناظره و روش گفت و گو در مکتب صحیح و کامل نبوی(ص) را در حد امکان به مردم آموخت و اینکه هیچ خوفی از ورود به این سلسله مباحث دینی نداشته باشیم.

خداوند در قرآن می فرماید: «ادْعُ إِلَى سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ» [سوره نحل /125]؛ (با حکمت و اندرز نیکو به راه پروردگارت دعوت کن و با آنان به [شیوه‏ اى] که نیکوتر است صحبت و جدال نماى). 

دستاورد دیگر این بود که امام رضا(ع) با روش و منشی که در مناظرات از خود نشان دادند به همه ثابت کردند که اگر به درستی دین و مباحث آن برای افراد حتی از ادیان دیگر مطرح شود مردم به آن جذب می شوند.

ما نیز امروزه می توانیم از این سیره بهره مند شویم به این معنا که با منطق، صلح و آرامش و به دور از عصبانیت و خشونت به بیان عقاید خود بپردازیم.  همچنین برگزاری این دسته از مناظرات در جامعه آن دوران سبب شد تا مردم رهبران شایسته خود را بشناسند، مامون عباسی هدف دیگری داشت اما شکست خورد. 

*الگوگیری از نوع برخورد ثامن الحجج برای جامعه امروز ما چه فوایدی دارد؟

طبیعتا در شرایط کنونی این نوع مذاکره و مباحثه بهترین روش است. وقتی امروز شخصیتی مانند مقام معظم رهبری، با تسلطی که مبانی دینی و اسلامی دارند با استدلال و منطق درست، مباحث مختلف سیاسی و فرهنگی روز ایران و جهان را مطرح می کنند گوش های شنوا و افکار عمومی حقانیت آن بحث ها را می فهمند و مشخص می شود که چه کسی در جهان در حال بهتان و تهمت به مبانی اسلام و تشیع است.

امروز باید از رویکردی که امام رضا(ع) در مواجهه با اندیشه های مختلف داشتند درس بگیریم و پس از شناخت سیره صحیح آن بزرگوار و دیگر امامان(ع) در امور گوناگون آن را سرلوحه قرار داده و روش صحیح به مخاطبان منتقل کنیم.

آن بزرگوار در سخنی فرمودند: «لو علموا الناس محاسن کلامنا لاتّبعونا»؛ [عیون اخبار الرضا(ع) جلد 2/275]؛ (به درستی، اگر زیبایی های سخنان ما به مردم آموخته شود آنان ما را پیروی خواهند کرد).

 ------------------------------------------------------------------

پی نوشت ها: علاقه مندان برای آگاهی بیشتر به این مناظرات به منابع اصلی مانند کتاب الإحتجاجُ عَلی أهلِ اللّجاج ... اثر شیخ طبرسی(ره)، عیون اخبار الرضا(ع) اثر شیخ صدوق(ره) از جمله به کتاب پیشوایان هدایت ... اثر گروه نویسندگان مجمع جهانی اهل بیت(ع) جلد 10 ص 250 مراجعه کنند.

لینک اصلی

http://shabestan.ir/detail/News/808622

لینک های مرتبط

http://www.andishvaran.ir/fa/ShowNews.html?DataID=6884

http://tabyin.ir/node/38597

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۲ تیر ۹۸ ، ۱۵:۰۰
عباس جعفری (فراهانی)

به گزارش خبرگزاری اهل‌بیت(ع) ـ ابنا ـ تل‌آویو به افشا کردن روابطش با عربستان سعودی، بدون آن‌که هیچ‌گونه اظهار نظری از سوی این کشور پادشاهی صادر شود، ادامه می‌دهد. در همین راستا، یک مسئول امنیتی اسرائیلی، که پست‌های مهمی در سازمان جاسوسی «موساد»، از جمله معاونت رئیس این سازمان و رئیس شعبه «تفیل»- مسئول روابط غیررسمی با کشورهای عربی و خارجی که روابط دیپلماتیک رسمی با رژیم صهیونیستی ندارند- بر عهده داشت، در گفت‌وگو با تلویزیون عبری‌زبان به افشاگری درباره موضع ریاض درخصوص اسرائیل پرداخت و گفت: «در عربستان سعودی دوستان و شرکای بسیاری وجود دارد که آینها به ما به مانند دشمن نگاه نمی‌کنند». او در پاسخ به این سوال، که آیا سعودی‌ها دشمن اسرائیل هستند، تأکید کرد آنها دوستان هستند «و آنها به روابط با ما احترام می‌گذارند، آنها امروز نگران تنش‌های مذهبی در جهان اسلام هستند».

«مناحیم ناحیک ناووت» در ادامه گفت: «تصور موجود در میان ما، که کشورهای عربی می‌خواهند اسرائیل نابود شود، تصوری نادرست است و قطعا امروز چنین تصوری وجود ندارد. اصل رابطه اسرائیل با جهان عرب منبع نزاع در میان اعراب بود؛ اسرائیل دولتی سازمان‌یافته و فرهنگی و دارای روابط بسیار قوی با ایالات متحده است که به ثبات در خاورمیانه کمک می‌کند».

افزون بر این، مرکز پژوهش‌های امنیتی داخل اسرائیل پژوهشی جدید درباره روابط محرمانه میان این رژیم و عربستان سعودی انجام داده و در آن خاطرنشان کرده است که دستیابی به اسناد( ویکی‌لیکس) این موضوع را به ناظران مورد تأکید قرار می‌دهد که میان ریاض و تل‌آویو مذاکره‌ای محرمانه و مستمر درخصوص پرونده ایران در جریان است و این گفت‌وگوها همچنان ادامه دارد.

لینک خبر

http://fa.abna24.com/news/%d8%

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۲ تیر ۹۸ ، ۰۸:۳۴
عباس جعفری (فراهانی)

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ تیر ۹۸ ، ۰۹:۳۰
عباس جعفری (فراهانی)

السلام علیک یا علی بن موسی الرضا

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۸ تیر ۹۸ ، ۱۳:۳۴
عباس جعفری (فراهانی)